Nieuws

Stress

De adrenaline die zich door de druk van het Coronacrisis in het lichaam opstapelt, is niet zonder gevaar. Stress kan fysieke én psychologische schade aanrichten. Wie stress heeft en/of weinig tijd, grijpt makkelijker naar een snelle, ongezonde hap. Zonder dat je het beseft, verlangt je lichaam hier immers naar in tijden van stress. Boosdoener is het stresshormoon cortisol dat je drang naar vet, zoet en zout voedsel aanwakkert, precies de voedingsstoffen die stress bevorderen en je juist niet moet eten!


Maak je immuunsysteem zo sterk mogelijk

Door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen blijft je weerstand zo hoog mogelijk. Ga vooral nog wel naar buiten en blijf niet binnen zitten. Met een goede weerstand is je lichaam beter bestand tegen ziekmakende bacteriën en virussen en word je minder snel ziek. Mocht je toch ziek worden, dan herstel je sneller.  Uit literatuuronderzoek blijkt wel dat voedingsmiddelen als kiwi, vlierbessensiroop, visolie, pre- en probiotica en knoflook kunnen helpen om luchtweginfecties te verminderen, minder vaak moe zijn en beter slapen.


Eet gevarieerd

Eet veel groente en fruit: dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit.
Kies vooral volkoren. Eet een portie vlees, vis, kip of vleesvervangers (zoals peulvruchten, noten of tofu) per dag.

Fruit en groente voor een beter immuunsysteem

Wissel verschillende (kleurrijke) fruit- en groentesoorten goed af. Deze mix lijkt je immuunsysteem een handje te kunnen helpen. Ideeën voor verschillende groentesoorten zijn: spruitjes, broccoli, bloemkool, paprika, wortelen en groene bladgroenten. Voorbeelden van fruit zijn: sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi, mango, bessen, frambozen, banaan en bramen. Zelfs als deze uit de diepvries komen is dat goed. Het is ook goed om per maaltijd meerdere soorten tegelijk te eten.


Eet voldoende eiwitrijke producten

Eiwitten zijn belangrijk voor spieren maar ook voor het immuunsysteem. Zorg voor minstens 4 eiwitrijke eetmomenten op een dag met minimaal 20 gram eiwitten (ontbijt, lunch, diner en 1-2x tussendoortje)  


Koolhydraten tijdens training

Neem koolhydraten (bijvoorbeeld een sportdrank) tijdens de zware trainingen. Dit helpt het immuunsysteem.


Voedingssupplementen

De volgende supplementen kunnen bijdragen aan een goed werkend immuunsysteem neem dagelijks: 15 mcg Vitamine D (1000 IU), 500 mg Vitamine C, 15 mg Zink en Probiotica (2 flesjes Yakult). Als je een beginnende verkoudheid voelt opkomen, neem dan zink zuigtabletten.


Met de naam (Di) eet Slim dekte we de lading niet meer helemaal. Daarom heet onze nieuwe site Leef Slim. Hier kunt u terecht met dezelfde vraagstukken als voorheen.


BEWEEGKUUR, gecombineerde leefstijl

Per 1 januari 2019 is de

Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)

opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Wie een BMI heeft van 30 of hoger (of een BMI van 25 hoger gecombineerd met risico op diabetes en/of hart- en vaatziekten) en 18 jaar of ouder is, kan door de huisarts worden doorverwezen om zo’n ‘GLI’ te gaan doen.

De zorgverzekeraar vergoedt het programma dan, zonder gevolgen voor het eigen risico. Als BLCN-coach ga ik het programma Beweegkuur aanbieden in Apeldoorn.

Als je deelneemt aan Beweegkuur, dan krijgt je samen met een groep van ongeveer 10-12 mensen twee jaar lang begeleiding. Je gaat aan de slag met je voeding, beweging,  gedrag en gewoontes. Het doel is niet zomaar afvallen, maar echt grip krijgen op je gewicht en op je gewoontes. Het programma bestaat uit groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken.


Spreekt het GLI-programma je aan en wil je wel aan de slag? Ga dan naar je huisarts voor een verwijzing en meld je aan bij mij (info@dieetslim.nl)


Leef Slim / (Di) eet Slim is de website van Daniëlle Gommers-Vriezema | E-mail: info@dieetslim.nl

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

OK